Prodej nemovitosti s nájemníkem

Také velmi častým případem prodeje nemovitosti je situace, kdy investor nakoupí byt za účelem dlouhodobého pronájmu. Občas ale přijde chvíle, kdy chce nemovitost prodat, protože chce třeba zainvestovat do svého vlastního bydlení nebo realizovat jinou investici. Ale co s nájemníkem? Jak mu to oznámit a jak s ním prodej komunikovat? Bude ochotný realizovat prohlídky, nebo je lepší počkat, až mu skončí nájemní smlouva? Ale co když končí třeba až za 9 měsíců? Na všechno existuje lék, a níže se dozvíte, jak to děláme už několik let s úspěchem.

Co když je k bytu při prodeji platná nájemní smlouva?

Na začátek by bylo vhodné zmínit jednu věc, která vychází ze zákona, a to ,,pokud k bytové jednotce vázne platná nájemní smlouva, tak tuto smlouva při nabytí vlastnických práv automaticky přebírá kupující a není potřeba uzavírat novou, pokud se s nájemníkem nedohodne kupující jinak´´. Lidé si totiž často myslí, že prodejem nájemní smlouva zanikne, tak jako když máte pojištěné auto a prodáte ho.

Obava nájemníků z okamžitého vystěhování je zbytečná

Často vypracovávám odhady na podobné nemovitosti s nájemníkem a když se mě zájemce o odhad/majitel ozve a já se dotážu na místní šetření (krátká obhlídka nemovitosti), první reakce je, že nechce strašit nájemníka. Nechce v něm vyvolat strach a paniku, aby mu hned neutekl jinam, v momentě, kdy teprve přemýšlí nad tím, jestli nemovitost prodá nebo ne.

Odhad ceny nemovitosti na dálku a dodatečná obhlídka

Proto ho vždy uklidňuji, že udělám odhad zatím na dálku, aby se mohl rozhodnout. Na nemovitost se pak jdeme dodatečně podívat už v momentě, kdy je nájemník se skutečností prodeje seznámen.

Při této dodatečné obhlídce se nájemníkovi představím a vysvětlím mu, že se nemusí vůbec hned plašit s hledáním nového pronájmu. Protože může nastat i varianta, že kupec, se kterým se dohodneme na koupi nemovitosti může být také investor a naopak bude rád, že byt koupí rovnou s platícím nájemníkem a hledání následného bydlení nebude nutné.

Další varianta je, že byt koupí někdo za účelem bydlení. I v takovém případě není třeba strachu, protože je velká pravděpodobnost, že kupující bude financovat úvěrem. Délka takovéto transakce od nalezení kupujícího po předání bytu je okolo 2,5 až 3 měsíců. Tedy nájemník si začne hledat následné bydlení až v momentě kdy bude nalezen kupující a má na to dostatek času. Většina nalezne nájem do jednoho měsíce.

Prohlídky nemovitosti

Je ještě jedna věc, na které se dopředu s nájemníkem domluvím, a to jsou prohlídky. Chápeme, že časté skoro každodenní prohlídky by mohly nájemníky otrávit a navíc by ho ani nebavilo nám pořád nemovitost na prohlídky uklízet. A je to zcela oprávněné, přeci jenom to není jeho povinnost. Proto se domluvíme na jednom termínu v týdnu, kdy udělám kolo prohlídek. Většinou se jedná o odpolední termín od 16:00 dále, tak aby se mohlo dostavit co možná nejvíce zájemců a ze strany nájemníka je tak větší motiv nemovitost na prohlídky připravit.

Příprava je důležitá a už jenom úklid nemovitosti Vám pomůže si udržet některé zájemce, kteří jsou na úklid hákliví, a přeci jenom chceme oslovit co možná nejvíce lidí. Čím více zájemců, tím se rychleji rozhodují a nejednají o kupní ceně. Ve zkratce čím větší reakce, tím větší zisk.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart