Nárůst cen nemovitostí v Česku: Sedm faktorů, které ovlivňují ceny bydlení

S neustále rostoucími cenami nemovitostí se v Česku stále více lidí potýká s nedostatkem dostupného bydlení. I když vlastní domov má zhruba 72 % Čechů, odborníci varují, že se tento trend může rychle obrátit. V tomto článku najdete 7 klíčových faktorů, které vysvětlují, proč mají Češi za své nemovitosti platit stále vyšší ceny.

1. Nedostatečná výstavba:

Prvním klíčovým faktorem dramatického zdražení vlastního bydlení je nedostatečná výstavba. Složitý proces získávání stavebních povolení brzdí stavbu nových bytů, což vede k nízké nabídce na realitním trhu a zvyšuje ceny. V současné době se ročně v České republice staví pouze kolem 40 tisíc nových bytů, což je podle analýzy think tanku IDEA při CERGE-EI pouze polovina toho, co by bylo potřeba pro citelné snížení cen.

2. Zvýšení nákladů na výstavbu:

Cenu výstavby nových bytů ovlivňují zvýšené ceny stavebních materiálů a mezd. Faktory jako nedostatečné dodávky během pandemie a energetická krize přispívají k růstu cen. Během posledních měsíců cena cihel stoupla o třetinu, OSB desek o 70 % a betonových výztuží až o 80 %

3. Vysoké úrokové sazby:

Úrokové sazby České národní banky, zůstávající na sedmi procentech, zvyšují náklady na výpůjčky pro developery. To vede ke zdražení nových bytů a zároveň snižuje zájem o vlastní bydlení kvůli vyšším měsíčním splátkám. Vyšší výpůjční náklady vedly ke zpomalení nové výstavby a zvýšily měsíční splátky pro zájemce o hypotéky.

4. Silná poptávka:

V Česku přetrvává silná poptávka po vlastním bydlení, což ovlivňuje celkovou cenu nemovitostí. V porovnání s ostatními zeměmi EU vlastní bydlení zůstává v Česku stále vysoko preferovanou volbou, což narušuje rovnováhu mezi poptávkou a nabídkou. Podle průzkumu ReMAX bydlí ve vlastním bydlení asi 78 % Čechů, což je nadprůměrné v porovnání s ostatními evropskými zeměmi.

5. Investiční zájem a spekulace: 

Češi masivně investují do bytů, což v některých regionech výrazně zvyšuje jejich ceny. Vyšší úrokové sazby zpomalují zájem, ale investoři stále vyhledávají nemovitosti jako bezpečnou investici, což dále zvyšuje ceny. Průzkum Asociace pro kapitálový trh ČR ukázal, že nemovitosti považuje za nejlepší investici 29 % dotázaných.

6. Spekulativní nákupy a regulace: 

Regulace, jako prodloužení časového testu, mají omezit spekulativní nákupy nemovitostí. I přes to však někteří investoři nakupují nemovitosti za účelem spekulace, což ovlivňuje cenový růst. Zrušení daně z nabytí nemovitosti do roku 2020 přispělo k dalšímu zvýšení spekulativních nákupů.

7. Zahraniční vliv:

Příliv cizinců do České republiky zvyšuje poptávku po nemovitostech a tím i jejich ceny. Vlády se snaží regulovat tento trend, ale výzvy přetrvávají. Podle průzkumu Lidovky.cz z roku 2020 nejvíce zahraničních zájemců o tuzemské nemovitosti pochází z USA, Německa a ze Slovenska, generují asi 7 % kliků na realitních portálech.

Závěr

Vysoké ceny nemovitostí v Česku nejsou důsledkem jednoho faktoru, ale komplexní kombinace různých vlivů. Od nedostatku výstavby a rostoucích nákladů po silnou poptávku, spekulativní nákupy a vliv cizinců – tyto prvky společně vytvářejí situaci, která vyžaduje komplexní řešení. Pro ilustraci, cena nemovitostí v ČR se od roku 2010 zvýšila o 122 % podle Eurostatu a o 63 % podle studie think tanku IDEA při CERGE-EI za obdob