Hypoteční úvěry zlevnily. Rozhýbá se realitní trh?

Mnoho z nás sleduje situaci na realitním trhu s napětím a velkým otazníkem. Koupit nemovitost teď nebo raději ještě počkat? Na tuto otázku vám teď asi nikdo nedokáže odpovědět.

Pokud sledujete alespoň trochu situaci na realitním trhu, jistě víte, že za poslední dva roky se nejen ceny nemovitostí ale i úrokové sazby vyšplhaly na úplně jinou úroveň. Díky relativně levným hypotékám lidé „zběsile“ nakupovali nemovitosti všeho druhu. Vysoká poptávka vyšponovala ceny nemovitostí do leckdy až neskutečných výšin. Mnohdy bylo i několik vážných zájemců na jednu nemovitost a majitelé si tak mohli vybírat na základě nejvyšší nabídky. Pak ale přišel covid, válka na Ukrajině a přísnější podmínky ČNB pro poskytování hypotečních úvěrů.

A trh se otočil o 180°. Sazby hypoték se zvýšily o 100 % , ceny nemovitostí byly na vysokých cenách a lidé tak přestali mít o koupi nemovitostí zájem. Prodávající tak byli nuceni snižovat ceny, aby měli na svoji nemovitost alespoň jednoho zájemce.

Nyní začínají mírně klesat i hypoteční úvěry, stejně tak ceny nemovitostí. Je možné, že se opět vrátíme k situaci před dvěma lety, kdy si nemovitost mohl pořídit téměř každý?

Prozatím zůstaneme stát nohama na zemi, ceny nemovitostí i úrokové sazby sice mírně klesají, ale na nákup za nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů si budeme muset ještě asi chvíli počkat.

Nicméně v meziměsíčním srovnání klesly úrokové sazby hypoték nejvíce za poslední dva roky. Podle Fincentrum Hypoindexu je aktuálně průměrná nabídková sazba 6,27%.         

Tento pokles je způsoben tím, že banky změnily svoji cenovou politiku kvůli přicházejícímu jaru a zahájení stavební sezóny. Samozřejmě v tom hraje roli i konkurenceschopnost.

V únoru letošního roku banky poskytly hypotéky za celkem 7,9 mld. Kč, což je růst o 20% oproti lednu, kdy byl propad o 16%. Co se týče procentuálního nárůstu, byl únor nad rámec běžné sezónnosti, ale v celkovém objemu se řadí mezi nejslabší měsíce za posledních 10 let.

Zdroj:  www.novinky.cz/

www.seznamzpravy.cz

Share on

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart